Veel gestelde vragen

Wat is klassieke homeopathie?

Een natuurlijke geneeswijze die het herstelvermogen van het lichaam aanspreekt. Op die manier kan de oorzaak van ziekte en klachten worden aangepakt en wordt langdurige genezing bevorderd.

Waarom heet het “klassieke” homeopathie?

De term klassiek heeft te maken met het feit dat het de homeopathie is zoals die oorspronkelijk is ontwikkeld. Bij een klacht bij een persoon wordt een speciaal voor die persoon gekozen middel gegeven. Dit in tegenstelling tot de complex homeopathie die verschillende middelen bij elkaar voegt die bijvoorbeeld bij hoofdpijn goed kunnen werken. Als het middel dat je nodig hebt er toevallig niet in zit, dan werkt dit middel niet.

Wat zijn de voordelen van de homeopathie

  • Geen schadelijke bijwerkingen; een proces dat potentiëren genoemd wordt, verfijnd de werking van de homeopathische medicijnen en neemt giftige bijwerkingen weg. Het is veilig voor baby’s en gedurende de zwangerschap, mits voorgeschreven door gekwalificeerd klassiek homeopaat.
  • Makkelijk in te nemen.
  • Goedkoop: de middelen kosten heel weinig ten opzichte van de allopatische middelen.
  • Geen dierproeven voor nodig; alle homeopathische middelen zijn op gezonde volwassenen getest. De symptomen die een gezonde persoon krijgt na inname van een substantie zijn precies de symptomen die deze stof kan genezen al een zieke persoon deze laat zien.
  • Preventief; door het immuunsysteem sterker te maken worden ziekten en infecties beter afgeweerd.
  • Belangrijk als eerste hulp: bij valpartijen, brandwonden, snijwonden kunnen homeopathisch snel en doeltreffend werken.

Waarom krijg ik maar één globuli of één tabletje?

Het homeopathische middel stimuleert het zelfgenezende vermogen. Teveel stimulatie zou juist averechts kunnen werken. Het kan zijn dat u elke week een middel moet innemen, maar dit kan ook maandelijks nodig zijn. Als u weer in balans bent kunt u het middel laten staan. Soms is een herhaling na 1 jaar nodig.

Werkt homeopathie langzaam?

Dit hoeft niet zo te zijn, zeker in acute klachten kan het snel werken. Het is natuurlijk wel zo dat het zelfgenezende vermogen ook de tijd moet krijgen om het herstel in te zetten.

  • Voorbeeld 1: Hoofdpijn of migraine wordt vaak al wel snel wat minder heftig maar komt nog wel een paar keer langs. Vaak zeggen mensen wel al dat het beter te dragen is of sneller over.
  • Voorbeeld 2: Wratten kunnen hardnekkig zijn, maar kunnen ook binnen een paar dagen verdwijnen.

Hoe lang duurt de behandeling?

Gemiddeld genomen zijn er 5 consulten per patiënt nodig. Soms is iemand met 2 keer klaar en soms na 8 keer. Jonge kinderen zie ik gedurende het opgroeien door de jaren heen, bijvoorbeeld voor krampjes als baby en later voor een hardnekkige hoest en /of aanpassingsproblemen op school.

Wat is het juiste middel voor mijn klacht?

De symptomen die een gezonde persoon krijgt na inname van een substantie zijn precies de symptomen die deze stof kan genezen als een zieke persoon deze laat zien. Wanneer je bijvoorbeeld heel veel koffie drinkt of er gevoelig voor bent, ga je trillen, sneller praten, je krijgt diaree. Heeft iemand deze klachten zonder koffie te drinken maar bijvoorbeeld omdat hij sinds die leuke ballonvaart van een maand geleden nog steeds hyper is, dan kan het homeopathische middel, gemaakt van koffie, Coffea, deze situatie weer in balans brengen.

Tijdens het vraaggesprek komen de opvallende klachten en eigenschappen naar boven. Dit vergelijk ik met behulp van door middel van het Repertorium (opsomming van symptomen en middelen die daar bij kunnen werken) met de geneesmiddelbeelden die beschreven staan in de Materia Medica.